Розлучення з іноземцем в Україні, мабуть, одна із найскладніших процедур в сімейному праві в процесі розлучення. За загальними нормами, шлюб, укладений із іноземцем, може бути розірваний в Україні за наявності певних підстав, передбачених Законом України «Про міжнародне приватне право», міжнародними конвенціями та угодами, в яких бере участь наша держава.

Наприклад, звернення до українського суду можливе за таких обставин:

  • відповідач має реєстрацію постійного місця проживання в Україні;
  • останнім спільним місцем проживання подружжя була територія України;
  • позивач має неповнолітніх дітей та подає позов за своїм місцем проживання тощо.

Розлучення з іноземцем передбачає знання великої кількості юридичних особливостей і тонкощів, які вимагають присутності кваліфікованого адвоката.

Розірвання шлюбу з іноземцем здійснюється аналогічно звичайному розірванню шлюбу і також можливе через органи РАЦС, якщо:

  • шлюб був укладений в Україні або документ про укладення шлюбу в іноземній державі апостильований та перекладений на українську мову;
  • подружжя не має спільних неповнолітніх дітей;
  • подружжя згодне на розірвання шлюбу і може бути присутнім в органі РАЦС;
  • є заява на розлучення одного з членів подружжя; якщо чоловік визнаний недієздатним, безвісно відсутнім.

Якщо Ваш чоловік/дружина не може з’явитись до РАЦСу  то процедура подання заяви на розлучення виглядає таким чином: той із подружжя, хто постійно проживає за кордоном, має заповнити заяву на розлучення мовою країни перебування, завірити заяву нотаріально (органами країни перебування, функції яких аналогічні нотаріальним), легалізувати її та переслати Вам в Україну; Вам необхідно буде перекласти заяву українською мовою і засвідчити переклад нотаріально (це можна зробити й у країні перебування іншого з подружжя аналогічно із заявою); після чого Ви заповнюєте свою частину заяви та подаєте її до органу РАЦС від імені обох з подружжя.

Крім того, у заяві про розірвання шлюбу (або в окремій заяві) той із подружжя, хто проживає за кордоном, повинен письмово повідомити орган РАЦС в Україні про свою згоду та бажання розірвати шлюб без його присутності, а також вказати місцезнаходження органу РАЦС, в який Ви передасте заяву про розлучення; бажано, щоб той із подружжя, хто проживає за кордоном, видав нотаріальну довіреність на подання спільної заяви про розірвання шлюбу іншому з подружжя (легалізовану та перекладену).

Розірвання шлюбу з іноземцем через суд здійснюється у таких випадках:

  • якщо кожен із подружжя згоден на розлучення, але у подружжя є неповнолітні діти;
  • якщо один з подружжя не згоден на розірвання шлюбу.

В судовому процесі також можуть виникнути певні ускладнення, пов’язані з тим, що відповідач проживає поза межами України: його повідомлення про дату та час судового засідання буде здійснюватись через судове доручення, яке передаватиметься через органи юстиції України відповідним органам іншої держави. Ви могли помітити, що розлучення з іноземцем, з огляду на обставини, може бути ускладнене на різних етапах. Будь-яка помилка може затягнути весь процес розірвання шлюбу з іноземцем на тривалий період. Довірившись адвокату, Ви зможете не перейматись про правильність роботи з документами, професійний підхід і пошук максимально вигідного рішення для Вас. Ми допоможемо Вам заощадити час і здійснити задумане без зайвих переживань і витрат.