Важливо пам’ятати, що за Законом, обов’язки з утримання та виховання дітей повністю залишаються за батьками навіть після розлучення. Каменем спотикання в цьому питанні часто стає місце проживання неповнолітніх дітей, аліменти, графік зустрічей та поїздки за кордон. Щоб майбутні відносини дітей з батьками були максимально комфортними для всіх, навіть після розлучення, ми допомагаємо швидко і безболісно знайти оптимальне рішення цих спірних питань. Тому розглянемо детально юридичні тонкощі цього важливого питання.

  1. Місце проживання дитини

Місце проживання дитини після розлучення батьків – вкрай хвилююча тема і потребує максимальної уваги та обачності. Поза судом питання про проживання дитини вирішується завдяки укладанню угоди між батьками, яка засвідчується нотаріально. Якщо ж батьки не можуть дійти згоди, вирішення питання передається до органу опіки та піклування або суду.

Дитина: у віці до 10 років проживає у місці, яке визначено або спільно батьками, або органом опіки та піклування чи судом; у віці від 10 до 14 років місце проживання дитини визначається за спільною згодою батьків з урахуванням думки дитини щодо того, з ким з батьків вона хоче проживати; у віці від 14 років дитина може вирішити самостійно, з ким з батьків проживати на свій розсуд.

Для визначення місця проживання дитини органом опіки та піклування (наразі, функції щодо захисту прав дітей виконують служби у справах дітей при районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад) тому з батьків, хто бажає, щоб дитина проживала із ним, необхідно звернутись із заявою до відповідної служби у справах дітей; остання проводить бесіду з батьками та дитиною, складає акт обстеження умов проживання, залучає фахівця із соціальної роботи для забезпечення проведення оцінки потреб сім’ї.

Суд визначає місце проживання дитини з одним із батьків, керуючись найкращими інтересами дитини за такими критеріями: ставлення батьків до виконання обов’язків перед дитиною; особиста прихильність дитини до кожного з батьків; вік дитини та стан її здоров’я; стан здоров’я батьків; сімейний стан батьків; дохід та побутові умови проживання; графік та специфіка роботи батьків; спосіб життя батьків (зловживання спиртним, вживання наркотиків, аморальна поведінка); здатність створити належні умови для виховання тощо. До такого судового процесу в обов’язковому порядку в якості третьої особи залучається орган опіки та піклування, який надає свій висновок щодо рекомендованого місця проживання дитини. Процедура визначення місця проживання дитини за допомогою суду досить складна, кропітка і вимагає опрацювання всіх деталей, в яких не можна допустити помилки. Наші юристи зможуть детально проконсультувати Вас з приводу Вашої особливої ситуації, ретельно підготують всі необхідні документи і нададуть належне представництво в суді, щоб Ваші інтереси та інтереси дитини були враховані і захищені на належному рівні!

  1. Виїзд з дитиною за кордон.

Після розлучення батьків спільний із дітьми відпочинок ніхто не скасовує, але якщо Ви хочете виїхати за кордон разом із дитиною молодшою за 16 років, існують певні нюанси.

На сьогоднішній день, для виїзду за кордон з дитиною до 1 місяця тому із батьків, з ким дитина проживає така згода не потрібна: необхідно звернутись до служби у справах дітей за місцем Вашого проживання та отримати висновок про підтвердження місця проживання дитини. Цей висновок пред’являється при проходженні митного контролю. Іншому з батьків направляється рекомендований лист (з повідомленням про вручення) про запланований виїзд. У разі наявності заборгованості зі сплати аліментів (сукупно понад 4 місяці), той із батьків, з ким службою у справах дітей підтверджено місце проживання дитини, може самостійно, без згоди іншого з батьків вирішувати також питання щодо виїзду дитини за межі України на строк, що перевищує 1 місяць. Тому ж з батьків, хто проживає окремо від дитини, потрібна нотаріальна згода іншого з батьків на вивезення дитини за кордон. Однак, якщо протягом 10 днів з моменту повідомлення про вручення листа з проханням надати згоду на виїзд остання не надана, той з батьків, що проживає окремо від дитини, може отримати дозвіл на виїзд через суд.

Враховуючи те, що отримання документів на виїзд з дитиною за кордон для обох батьків пов’язане із зверненням до органів опіки та піклування або суду, передбачає підготовку певних пакетів документів, спілкування з органом опіки та піклування , ми пропонуємо вам безкоштовну консультацію із сімейним адвокатом, де ви зможете задати всі питання. Наші юристи зможуть отримати документи на виїзд дитини за кордон у максимально короткі терміни і без зайвого клопоту, щоб Ваш спільний відпочинок був дійсно незабутнім!

  1. Графік зустрічей з дитиною

Якщо графік зустрічей не був прописаний у договорі про виховання та забезпечення дитини батьками після розірвання шлюбу, він буде встановлений (за заявою одного з батьків) рішенням органу опіки та піклування з урахуванням умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення. У разі невиконання рішення органу опіки, а також без звернення за таким рішенням, якщо чиняться перешкоди у спілкуванні з дітьми, той з батьків, що проживає окремо може звернутись до суду з позовом про усунення таких перешкод, в якому просити суд, зокрема, встановити графік побачень, можливість та тривалість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця проживання батька, тощо (в даній категорії справ обов’язковою є залучення до участі в судовому розгляді органу опіки та піклування).

Рішення про графік зустрічей виноситься з урахуванням графіка відвідування навчальних закладів, спортивних секцій, гуртків, береться до уваги графік роботи батьків та інше.

Якщо Ви хочете оскаржити графік з будь-яких причин або змінити його на підставі невиконання обов’язків іншим із батьків, обов’язково скористайтеся послугами адвоката: будь-які неточності справи можуть затягнути її вирішення і призвести до невтішних результатів. Звернувшись до Spektor Family Law, Ви отримаєте повноцінну кваліфіковану допомогу, ми допоможемо Вам розібратися в можливих варіантах розвитку ситуації, оберемо найкращу стратегію для виграшу справи і досягнемо тих результатів, які відповідають найкращим інтересам дитини.