Розірвання шлюбу (або розлучення) – є способом припинення шлюбно-сімейних відносин, необхідність в чому може виникнути з багатьох причин, і є не найприємнішою процедурою, тим паче що юридичні та бюрократичні перепони і тонкощі роблять її ще більш заплутаною і складною. Чинним Сімейним кодексом України передбачено декілька варіантів (процедур) розірвання шлюбу, про що ми розповімо вам нижче.

  1. Розлучення через органи РАЦС (ЗАГС)
  2. Розлучення через суд

Обраний варіант впливає на кількість необхідних документів, обов’язковість присутності обох з подружжя у відповідному органі, терміни розірвання шлюбу, тощо . Щоб ознайомити вас з можливими варіантами розвитку подій, ми викладаємо юридичний матеріал у зрозумілому форматі, із корисними порадами, які допоможуть вам зорієнтуватися у процедурі розлучення.

Розлучення через органи РАЦС (ЗАГС) – найпростіший вихід із ситуації, коли обидва з подружжя готові до взаємовигідного рішення проблеми і хочуть розлучитися максимально швидко без зайвих ускладнень. Незалежно від кількості питань про те, як розлучитись через органи РАЦС (ЗАГС), ми зможемо зрозуміло та послідовно відповісти на кожне з них, розібрати Вашу ситуацію, якою б складною вона не була для Вас, і разом знайти вихід.

Розлучення через РАЦС (ЗАГС). До нього прибігають за наступних підстав:

1) За спільною заявою подружжя (за взаємним бажанням), і якщо в подружжя не має спільних неповнолітніх (молодше 18 років) дітей;

2) За заявою одного з подружжя з певних підстав, вичерпний перелік яких передбачений Сімейним кодексом України, а саме: другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім або недієздатним (факт визнання другого з подружжя недієздатним або безвісно відсутнім має бути підтверджений документально, наприклад, рішенням суду).

Що потрібно робити при розлученні через органи РАЦС (ЗАГС):

1) пошук органу РАЦС (ЗАГС) за зареєстрованим місцем проживання (прописки) Вашої або Вашого чоловіка/дружини;

2) запис до відповідного органу РАЦС (ЗАГС) на подання заяви в приймальний день;

3) подання заяви на розлучення встановленого зразка в орган РАЦС (ЗАГС) (з собою потрібно мати паспорти, ідентифікаційні коди та свідоцтво про реєстрацію шлюбу). При цьому, потрібна особиста присутність обох з подружжя, або подання такої заяви одним з подружжя можливе за умови, що заповнена другим з подружжя його частина заяви нотаріально посвідчена;

4) оплата державного мита за реєстрацію розірвання шлюбу;

5) запис на реєстрацію процедури безпосереднього розірвання шлюбу;

6) візит до органу РАЦСу для реєстрації розірвання шлюбу. За загальним правилом повинні бути присутні обидва з подружжя, в разі неможливості з’явитись дату реєстрації за письмовою заявою можна перенести; якщо не може з’явитись один з подружжя, він може протягом місяця від дати подання заяви письмово повідомити РАЦС про реєстрацію розірвання шлюбу за його відсутності;

Строк розірвання за Законом: шлюб буде розірваний через 1 місяць після подання заяви, якщо жоден з подружжя цю заяву не відкликав.

Тривалість процедури розірвання: до 30 хвилин.

Розлучення через суд.

До нього прибігають за наступних підстав:

  • У подружжя є спільні неповнолітні діти;
  • Другий із подружжя не бажає розлучатися;
  • Обидва з подружжя не можуть з’явитися в орган РАЦС для реєстрації припинення шлюбу жодного разу протягом року.
  • Якщо кожен із подружжя згоден на розлучення, але у вас є неповнолітні діти, розлучення доведеться здійснювати через суд, а значить, вам необхідно буде:
  • укласти договір з чоловіком про майбутнє місце проживання, матеріальне забезпечення (утримання), виховання та про розмір аліментів для дітей;
  • засвідчити договір у нотаріуса;
  • подати спільну заяву про розірвання шлюбу до суду.

Таким чином, якщо у вас є діти, то для розлучення через суд необхідно буде підготувати наступні документи:

  • спільна заява подружжя про розлучення;
  • квитанція про оплату судового збору;
  • копія паспортів та карток платників податків заявників;
  • копія свідоцтва про шлюб;
  • копія свідоцтва про народження дитини/дітей;
  • копія договору про визначення місця проживання, виховання та забезпечення дитини після розірвання шлюбу батьків.

Термін розгляду судом спільної заяви подружжя та постановлення рішення про розірвання шлюбу становить 1 місяць з дня подання заяви, якщо протягом цього строку жоден із подружжя її не відкликав.

Якщо один із подружжя не дає згоду на розлучення, або подружжя чи один з них з будь-яких причин не може з’явитись до суду для подання спільної заяви про розлучення, вам необхідно:

  • подати позовну заяву про розірвання шлюбу до суду;
  • вказати адресу реєстрації відповідача або адресу компанії, в якій він працює;
  • додати до позовної заяви копії паспорту позивача та відповідача (за наявності) та свідоцтва про шлюб. У випадку, коли звернення до суду із позовом пов’язане з наявністю неповнолітніх дітей, додається також копія (копії) свідоцтва про народження дитини (дітей);
  • сплатити судовий збір.

Якщо між подружжям є домовленість про розірвання шлюбу і звернення до суду пов’язане з наявністю неповнолітніх дітей, бажано, для прискорення процесу розгляду справи, щоб той із подружжя, хто зазначений відповідачем, подав до суду заяву про визнання позовних вимог в повному обсязі.

Якщо відповідач не з’являється на два судових засідання поспіль та не вказує поважних причин, суд виносить заочне рішення про розірвання шлюбу. Рішення набуває законної сили і шлюб вважається розірваним, якщо відповідач не звернеться до суду із заявою про скасування заочного рішення протягом 30 днів з дня його проголошення: цей строк може бути поновлений з поважних причин (наприклад, рішення суду не було своєчасно отримане відповідачем).

Складання та подання позову вимагає дотримання юридичних норм і судових правил тому, щоб уникнути ускладнення процесу розлучення, ми рекомендуємо делегувати Вашу справу своєму адвокату. Знання юриспруденції, компетентність, наявність необхідного досвіду адвоката допоможе Вам грамотно оформити документи для розлучення, в тому числі, без Вашої присутності та присутності чоловіка у суді, і позбавить Вас необхідності витрачати час, розбираючись в юридичних тонкощах ведення процесу розлучення.

Варто звернути увагу на те, що якщо на момент звернення до суду із позовом про розірвання шлюбу жінка вагітна і батьком дитини є її чоловік, шлюб з яким розривається, то розлучення через суд неможливе до досягнення дитиною одного року. У даній ситуації Вас можуть розлучити лише, якщо чоловік застосовував до Вас або дитини протиправні дії.

Орієнтовні терміни розлучення через суд:

за спільною заявою подружжя, що має дітей – 1 місяць з дня подання заяви, якщо протягом цього строку жоден із подружжя її не відкликав;

за позовною заявою одного із подружжя (у разі незгоди другого з подружжя на розлучення) – від 6 місяців і більше.

Якщо Ви хочете ініціювати процес розірвання шлюбу, розібратися, як зробити це найбільш безболісно, отримати детальну інструкцію з послідовним переліком документів і дій, заходьте до нас на безкоштовну консультацію. Ми уважно розглянемо ситуацію що склалася, відповімо на запитання, звернемо увагу на Ваші побоювання, вислухаємо побажання і зробимо все, щоб вирішити Вашу проблему успішно і швидко!

За загальним правилом, наявність спільного майна подружжя не впливає на можливість розлучитись, однак, у випадку, якщо у Вас є спільне майно, яке Ви хочете розділити, ми рекомендуємо проконсультуватися з юристом з приводу стратегії розірвання шлюбу, адже наявність конфлікту може унеможливити мирний поділ майна. Після консультації ви зможете обрати для себе найвигідніший варіант вирішення ситуації і уникнути можливих труднощів. Поділ набутого подружжям у період шлюбу майна можливий як у період шлюбу, так і після його розірвання. Зовсім не обов’язково спочатку розривати шлюб для того, щоб почати ділити майно. Дуже часто досягти мирного поділу майна не вдається або буває надзвичайно важко, у зв’язку з чим виникає необхідність у судовому порядку за допомогою адвоката доводити свої права на майно, придбане в період шлюбу.

Розірвання шлюбу в суді може ускладнитися, а процес затягтись, якщо:

  • один із подружжя не з’являється до суду без поважної причини – і, як результат, засідання переносяться;
  • суд перевантажений роботою;
  • терміни вручення повістки затягуються (канцелярія суду або пошта працює не оперативно);
  • суд скористався своїм правом та надав подружжю строк на примирення (не може перевищувати 6 місяців);
  • один із подружжя своїми діями ускладнює, затягує процес.

Обставини справи, умови подання документів, опір одного із подружжя, доказова база для вирішення питань про аліменти та майно – все це може вкрай ускладнити і уповільнити справу, призвести до матеріальних втрат і розхитаних нервів. Тому ми рекомендуємо доручити вести ваші сімейні спори нашим адвокатам, за плечима яких сотні судових процесів.