Поділ майна після розлучення може бути значно спрощений, якщо Ви підписували шлюбний договір, де були заздалегідь прописані всі майнові питання. Якщо шлюбний договір не був укладений, можна підписати спільну угоду про поділ майна. Дана угода, складена за допомогою нашого досвідченого юриста, може вирішити всі можливі суперечки на умовах компромісу, без зайвої витрати часу і грошей на судові засідання, оцінку майна і представництво в суді.

Для складання і нотаріального засвідчення (обов’язкова умова) договору про поділ майна, Вам необхідно буде підготувати такі документи:

  • паспорти та ідентифікаційні номери кожного з подружжя;
  • правовстановлюючі документи на майно, що підлягає поділу.

Якщо ж між Вами з чоловіком існують нездоланні розбіжності з приводу поділу майна, доведеться звернутися до суду. Традиційно, спільне майно, нажите під час шлюбу, ділиться порівну. Однак є винятки: частина одного з подружжя може бути збільшена, якщо на його утриманні залишилися діти, майно купувалося за його особисті кошти та інше. Крім того, режим особистої приватної власності майна одного з подружжя (куплено до шлюбу, отримано у спадок тощо), може бути змінений, і воно може бути визнано судом спільно нажитим, якщо другий з подружжя доведе, що в період перебування в шлюбі це майно істотно зросло в ціні завдяки його фінансовим і трудовим зусиллям, що дуже важливо.

Основна інформація і порядок поділу майна в судовому порядку.

Під спільним майном відповідно до Закону мається на увазі придбані під час шлюбу:

  • нерухомість – квартири, будинки, дачі, комерційна нерухомість, недобудовані об’єкти;
  • автомобілі та інші транспортні засоби;
  • корпоративні права, частки в статутному капіталі підприємств;
  • паї, вклади (депозити), цінні папери;
  • борги подружжя.

Але також необхідно пам’ятати, що є й винятки, наприклад, коли частка одного з подружжя може бути зменшена за рішенням суду, якщо один з подружжя:

  • не працював тривалий час без поважної причини (не дбав про добробут сім’ї);
  • не платив аліменти (ухилявся від утримання дітей);
  • нераціонально розпоряджався спільно нажитим майном (приховав його придбання, продав, заклав на шкоду інтересам сім’ї).

Поділ майна в судовому порядку передбачено в наступних випадках:

  1. були порушені Ваші права на майно: недотримано рівність часток, про наявність частини майна Ви не знали, майно було продано, подаровано без Вашого відома з метою виключити його з поділу та інше;
  2. поділ необхідно провести з урахуванням інтересів дитини, тобто підвищити частину того з ким проживає дитина;
  3. необхідний поділ майна, нажитого в період «громадянського шлюбу»;
  4. майно обтяжене (може бути обтяжене) арештами через стягнення особистих боргів другого з подружжя;
  5. майно було придбано за ваші особисті кошти;
  6. в разі смерті одного з подружжя і поділу майна третіми особами.

Не вважається спільно нажитим і не підлягає поділу відповідно до Законодавства:

  1. особисте майно кожного з подружжя, тобто отримане Вами до вступу в шлюб, подароване або успадковане;
  2. речі індивідуального користування (взуття, одяг, коштовності);
  3. речі, куплені виключно для неповнолітніх дітей або вклади, внесені на їх ім’я;
  4. премії та нагороди, отримані за особисті заслуги;
  5. страхові суми, одержані за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним, виплати з особистого страхування, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок особистих коштів одного з подружжя;
  6. кошти, отримані як відшкодування за втрату або пошкодження особистих речей, а також відшкодування моральної шкоди;
  7. житло і земельні ділянки, придбані внаслідок приватизації; майно, придбане за час шлюбу на особисті кошти (за умови, що цей факт безперечний і зазначений, наприклад, в угоді про придбання майна);
  8. якщо перебуваючи в шлюбі, подружжя проживало окремо, суд може визнати майно, нажите в цей період, власністю кожного з них.

Для винесення рішення про поділ майна, суд звертає увагу на наступні обставини:

  • час перебування подружжя у шлюбі;
  • обставини купівлі майна;
  • перелік речей, що підлягають поділу;
  • вартість речей, які не можна розділити;
  • вартість майна в цілому;
  • внесок кожного з подружжя в купівлю майна.

Варто звернути увагу на те, що поділ майна подружжям може бути проведений як при розлученні, так і після нього. За загальним правилом строк на звернення до суду для поділу майна становить 3 роки: існує помилкова думка, що початок цього терміну обчислюється з дати розлучення. Насправді, цей строк починає обчислюватися з моменту, коли були порушені Ваші права, наприклад: чоловік після розлучення продав квартиру, зареєстровану на його ім’я, але куплену в шлюбі – в такому випадку трирічний термін починає обчислюватися з того моменту, коли Ви дізналися або могли дізнатися про здійснення такої угоди.

Поділ майна найкраще вирішувати за допомогою кваліфікованих юристів, так як цей процес вкрай непростий і трудомісткий, а кожна дрібниця може призвести до ускладнення і затягування процесу. Але вже з першої консультації наші юристи допоможуть Вам зорієнтуватися з приводу всіх можливих варіантів вирішення вашої справи, можливих виходів із заплутаної ситуації і найбільш оптимальних рішень. Звертаючись до юристів Spektor Family Law, Ви отримуєте не тільки консультацію або представництво в суді, але і чуйну високопрофесійну участь в ситуації, яка у Вас склалася.